Stihl MS 291

Oprema za delo v sadovnjaku

Sadjarstvo je izjemno kompleksna panoga, ki se v marsičem loči od preostalega kmetijstva, vključuje pa tudi mnoge lastnosti gozdarstva, nenazadnje gre prav za delo z drevesi. Tako pa zahtevajo opravki v sadovnjaku tudi prilagojeno opremo. Za to delo si sicer lahko izposodimo opremo, ki jo uporabljamo tudi drugje, najbolje se bodo obnesli vsestranske naprave za obdelavo zelenic in gozdov.

Gotovo bomo v sadovnjaku potrebovali motorno žago, čeprav podiranje dreves v tem okolju ni zaželeno. Prav bo prišla univerzalna žaga srednjega razreda, na primer Stihl MS 291 ali ekvivalent. Stihl MS 291 je idealna izbira zato, ker ponuja vsestransko funkcionalnost za uporabo v sadovnjaku. Gre za razmeroma lahko in okretno žago, ki je ne bo težko prenašati s seboj, vseeno pa ponuja vso potrebno zmogljivost pri obdelavi sadnega drevja. Odlično se obnese tudi pri delu, ki s sadjem ni neposredno povezano, na primer pri čiščenju okolice. Stihl MS 291 je priporočljiva izbira za nekoliko zahtevnejše uporabnike, manj zahtevnim so na voljo tudi enostavnejše in cenejše, a manj zmogljive opcije.

Za zelo učinkovito delo v sadovnjaku pa poskrbi vrtni traktor ali kakšno podobno vozilo. Morda lahko uporabimo kar sedežno kosilnico, če jo že imamo na voljo. Husqvarna TC 38 je recimo dober vstopni model, ki dopušča učinkovito vsestransko uporabo. Čeprav Husqvarna TC 38 seveda primarno ni namenjena uporabi v sadovnjaku, je lahko tak vrtni traktor v tem okolju nadvse uporaben. Omogoča hitro premikanje po posestvu, prenašanje orodja in materiala, seveda pa tudi možnost košenja trave ni povsem zanemarljiva. Gre za uporabno opremo, če jo znamo primerno izkoristiti. Seveda pa ima Husqvarna TC 38 tudi svoje alternative, tako specializirana sadjarska vozila kot tudi univerzalne male traktorje, ki se dobro znajdejo v sadovnjaku. Veliko je odvisno od dejanskih okoliščin in potreb posameznega uporabnika, morda takšno vozilo sploh ne bo potrebno ali pa bo prišel v poštev le večji traktor.