vrtne ograje

Kovane ograje za vrt

Vrt je treba ograditi s kakovostno ograjo, ki bo zmogla svoje delo opravljati skozi dolga leta. V poštev pridejo le zanesljivi in vzdržljivi izdelki, ki jih dobimo pri izkušenih kovačih. Moramo pa pri tem upoštevati nekatere specifike, ki pridejo do izraza v okolju, kot je vrt.

Na vrtu so ograje izpostavljene različnim obremenitvam, ki jim morajo biti kos. Ne govorimo seveda le o mehanskih obremenitvah – nenazadnje v tem oziru ograja za vrt najbrž ne bo pretirano obremenjena, saj se nanjo ne naslanjamo pogosto in ni treba, da ponuja posebno nosilnost. Veliko bolj pomembno je, da je ograja odporna na druge grožnje, predvsem na vremenske dejavnike, ki ne dopuščajo veliko kompromisov pri kakovosti materiala in izdelave. Ograja za vrt mora biti kakovostno izdelana in pripravljena za uporabo na prostem. Tam je stalno izpostavljena spremenljivim vremenskim dejavnikom, ki lahko škodujejo različnim materialom – dež, sneg, UV žarki, velike temperaturne razlike in druge razmere so hitro usodne za občutljive materiale, zato mora biti ograja za vrt zelo kakovostna, če jo želimo uporabljati skozi več let.

V poštev pridejo torej le kakovostne kovane ograje, ki so odporne na spremenljive vremenske dejavnike. Takšne ograje so izdelane iz kovine, ki ji voda ne pride do živega, odlično se obnese tudi na soncu ter pri velikih temperaturnih razlikah. Ni pa nujno, da bo popolno zadovoljstvo zagotovila kar vsaka kovinska ograja za vrt – tudi kovane ograje se namreč razlikujejo v kakovosti, tudi sam material je lahko drugačen. Nenazadnje je kovina izpostavljena koroziji in rjavenju, tako da ni nujno primerna za dolgotrajno rabo na prostem. Pomembno je torej, da tudi kovane ograje prilagodimo okolju, v katerem bodo postavljene. Običajno to dosežemo z vročim cinkanjem, dodatno zaščito pa predstavljajo posebne barve. Ključnega pomena je to, da za izdelavo takšne ograje izberemo zanesljivega in izkušenega strokovnjaka.