Gozdarske verige za traktor in vleko hlodovine

Gozdarske verige se najpogosteje uporabljajo za opremljanje traktorjev in vleko hlodovine. V gozdu nam pri vleki hlodovine vedno pridejo prav verige saj lahko hlod ovijemo z verigo in odvlečemo na primerno lokacijo. Med prevozom hlodovine moramo edino biti pozorni, da se nam veriga ne strga oz na nismo v neposredni bližini saj lahko pride do same poškodbe. Veriga se ob samem prevozu napne in nikakor ne moramo zagotoviti kam bo ob poku poletela. Zato previdno pri rokovanju z verigami. Se pa gozdarske verige uporabljajo tudi za opremljanje traktorjev. Verige se namestijo na traktorska kolesa, kar jim zagotavlja boljšo oprijemljivost s samo podlago. Če traktor zapelje brez verig v določeni predel se velikokrat zgodi da tam tudi obstane in je potrebna dodatna vleka, da se sam traktor izkoplje iz luknje.

Da pa bodo same verige na traktorjih primerno nameščene je obvezno potrebno prebrati navodila oz. pri proizvajalcu vprašati za prvo pomoč. Potrebno je biti pozoren, da so navodila ključnega pomena v kolikor ne želimo na vozilu poškodovati še kakšnega drugega dela. Dostikrat se zgodi da nepravilno nameščanje verig povzroči poškodbo na ostalih delih in nam s tem prinese nepotrebne dodatne stroške. Zato previdno!

Se oa ob prevozih hlodovine uporabljajo tudi zalje, ki so prav tako nevarne v kolikor pride do poka. Zajle se v določenih primerih navijejo na sam vlečni pogon in so zelo priročne. Zajla nam zagotavlja, da s samim vozilom lahko potegnemo predmet oz hlod iz še tako nedostopnega predela. Pri vleki bodite edino pozorni do kakšne sile sama zajla zdrži, da ne bi imeli nepotrebnih stroškov z nakupom dodatne. Seveda vam v izdelovalnica pomagajo izračunati samo obremenitev v kolikor nimate v bližini kakšnega strojnika.